Zwangere vrouwen moeten extra poetsen

Zwangere vrouwen zouden tijdens hun zwangerschap extra aandacht moeten geven aan hun gebit en tandvleesverzorging. Want uit onderzoek blijkt, dat zwangere vrouwen met een tandvleesontsteking een fors verhoogde kans op een vroeggeboorte hebben.

Sommige vrouwen merken er niets van, anderen zien en voelen duidelijk verschil. Onder invloed van hormonen kan het tandvlees namelijk roder of opgezwollen zijn, en meer bloeden. Meestal ontstaat zo’n ontsteking vooral tussen de tweede en achtste maand.

Juist tijdens je zwangerschap is het dus belangrijk om twee keer per dag te poetsen. Bij misselijkheid kan het lastig zijn om het gebit goed te poetsen. Vooral je achterste kiezen. Zwangere vrouwen die hebben overgegeven, kunnen overigens beter niet direct hun tanden poetsen. Maagzuur tast namelijk het tandglazuur aan. Doe je dit wel, dan is de kans groot dat je je tandglazuur wegpoetst. Om de vieze smaak in je mond weg te krijgen, kun je beter spoelen met water of met een mondspoelmiddel.

“Het advies om goed je gebit te verzorgen als je zwanger bent zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als het advies om dan niet te roken en alcohol te gebruiken” waarschuwt de Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (NMT). Op www.allesoverhetgebit.nl heeft de NMT extra patiëntenvoorlichting geplaatst met tips om tijdens de zwangerschap het gebit gezond te houden.

Gezonde mond
Om een zwangerschap tot een goed einde te brengen gelden al verschillende leefstijladviezen. Zoals gezond eten, niet roken, geen alcohol drinken, zo weinig mogelijk stress en regelmatig bewegen. Een goede verzorging van het gebit van de aanstaande moeder wordt in dit rijtje adviezen meestal vergeten. Maar de beste garantie voor een gezonde afloop van de zwangerschap is een gezond lichaam en daar hoort ook een gezonde mond bij. Voor adviezen over ‘Zwangerschap en goede mondzorg’ kunt u terecht bij uw tandarts of mondhygiënist.

Bron: Beauty.Blog

tandarts dame

Op April 29, 2011