Tandarts kan helpen bij stoppen met roken

Tandheelkundigen kunnen hun cliënten goed adviseren en begeleiden in het stoppen met roken. Dat stelt Josine Rosseel van het UMC St Radboud in haar promotieonderzoek.

Rosseel onderzocht, begeleid door de afdeling IQ-healthcare van het UMC St Radboud, hoe advies en ondersteuning bij het stoppen met roken door tandheelkundige hulpverleners in hun dagelijkse praktijk kan worden verbeterd.

Volgens de onderzoekster kunnen tandartsen, mondhygiënistes en assistentes een actieve rol spelen in preventie van tabaksverslaving. Ze zien hun cliënten regelmatig, vaak twee maal per jaar, en de cliënten zijn veelal gezond.

Rosseel vond in haar promotieonderzoek dat mondgezondheidsklachten, bijvoorbeeld tandverkleuring en tandvleesproblemen, goede aanknopingspunten vormen voor de discussie over stoppen met roken.

Volgens Rosseel is de tandheelkundige praktijk dan ook een goed startpunt voor preventie van tabaksverslaving en kunnen de huidige richtlijnen worden aangepast op basis van de resultaten van haar onderzoek.

Bronnen: UMC St Radboud en Gezondheidsnet

rokende lippen

Op June 21, 2011